
Vi gratulerer mottakerne av NAFs feltarbeidsstipend 2025!
NAF har gleden av å kunngjøre tildelingen av årets feltarbeidsstipend! Årets stipendpott på 30.000 kr er fordelt på tre stipender à 10.000 kr. Komiteen har lest og vurdert alle søknadene i lys av kriteriene og med en ambisjon om å dekke faglig områder og representasjon. Vi noterer at, samlet sett, så viser søknadene god kvalitet, mange interessante og innovative prosjekter, og et faglig spenn og variasjon over sentrale antropologiske tema og samfunnsrelevans.
Mottakerne av årets feltarbeidstipend reflekterer en imponerende bredde i både tematikk og geografisk orientering – med prosjekter som spenner fra økoturisme i Indonesia, flyktningers framtidsvisjoner i Storbritannia, til interreligiøse familieliv i Tanzania.
Det er med stor glede vi gratulerer følgende tre studenter som mottar NAFs feltarbeidsstipend 2025:
- Malene Bjorøy (UiB) for prosjektet «Menneske–natur forhold i Komodo-regionen: Lokale perspektiver i en globalisert verden». Prosjektet vil utforske de lokale ontologiske, kulturelle og økologiske dimensjonene ved økoturisme og naturkonservering, og hvordan dette påvirkes av globale krefter. Feltarbeid vil utføres i tilknytning til Komodo nasjonalpark, som er på UNESCOs verdensarvliste, for å studere hvordan globale bærekraftsnarrativer og regulert turismepolitikk påvirker lokale verdensbilder og livsgrunnlag i Komodo-regionen. Bjorøy søker å fordype seg i lokalsamfunnets dagligliv, og deltagende observasjon vil komplementeres med semistrukturerte intervjuer og dokumentanalyse for å gripe an koblingen mellom lokale og globale krefter, ideer og praksiser.
- Hannah Eline Bårdli (NTNU) for feltarbeid i forbindelse med prosjektet «Navigering i usikkerhet: hvordan unge kvinnelige flyktninger former sin framtid i post-Brexit Storbritannia». Prosjektet omhandler klassiske antropologiske problemstillinger tilknyttet migrasjon, ‘becoming and belonging’, og framtidsvisjoner. Med feltarbeid i Kent, UK, og i tilknytning med en frivillig organisasjon, vil Bårdli studere de lokale konsekvensene av politisk ambivalens, og hvordan unge, enslige, kvinnelige flyktninger tilpasser seg og ser for seg egen framtid i post-Brexit Storbritannia.
- Camilla Haakonsen (UiO) for feltarbeid i Arusha, Tanzania, hvor hun vil studere interreligiøsitet i praksis ved å rette analytisk oppmerksomhet til dialog og samspill mellom kristne og muslimer, med et spesielt fokus på familier hvor begge religionene er representert i husholdet. Ved å studere flerreligiøse familier vil hun se nærmere på forholdet mellom religiøs lære, tekst og tolkning, og hvordan dette påvirker og påvirkes av levd liv i en flerreligiøs kontekst. Haakonsen kjenner området og feltet, og har allerede etablert kontakt med familier som hun vil kunne bo sammen med, som gir godt grunnlag for å anvende antropologisk metode; deltagende observasjon kombinert med intervjuer.
Vi gratulerer stipendmottakerne med sterke og samfunnsrelevante prosjekter, og ønsker dem lykke til med feltarbeidet!
NAFs vurderingskomité
Jon Harald Sande Lie (NUPI)
Erik Henningsen (OsloMet)