Antro-podden
Antro-podden
Norsk Antropologisk Forening
Looking for Podcast?
- 28: Geir Thomas Risåsen om norske juletradisjoner
I denne episoden har vi fått besøk av landet eneste julekonservator, Geir Thomas Risåsen fra norsk folkemuseum. Han tar oss med på en spennende reise gjennom norske juletradisjoner og hvordan og hvorfor vi feirer jul. Vi snakker om alt fra julemat til julefilmer og tar et dypdykk ned i årets mest tradisjonelle høytid.
- 27: Sayna Etminan om materielle objekter og deres rolle i antropologien
Vi har snakket med Sayna Etminan om hennes masteroppgave fra Sølvberget i Stavanger og hvordan materielle objekter får sitt eget liv i kulturhuset. En spennende prat om "tingenes tilstand".
- 26: Thorgeir Kolshus om SAIs 60 år som institutt og antropologiens vilkår i 2024
I denne episoden får vi besøk av instituttleder ved sosialantropologisk institutt (SAI) ved Universitetet i Oslo, Thorgeir Kolshus. Her snakker vi om instituttets historie, påvirkning og hvordan det står til med antropologien i 2024.
- 25: Hans Wiggo Kristiansen om antropologi og skeive
Vi har fått besøk av førsteamanuensis Hans Wiggo Kristiansen fra OsloMet, der vi snakker om hans bakgrunn som sosialantropolog, hans feltarbeid i ulike deler av verden og om hans forskning på skeive og deres historie.
- 24: Katja Perminow om seniorers bruk av digitale flater
Sosialantropolog Katja Perminow forteller om sin masteroppgave "Becoming Digital: Elderly Engagements with a Norwegian Digital Present" og om sitt forhold til faget antropologi.
- 23: Åshild Mongstad om ledelse, refleksivitet og evnen til å stoppe opp for å tenke
En fascinerende prat med antropolog Åshild Mongstad om ledelse og refleksivitet og evnen til å innimellom stoppe opp og tenke. Vi snakker om hennes siste bok, "Refleksivt lederskap - På tide å stoppe opp?" og hvordan ledere kan bli enda bedre ved bruk av refleksiv metode. Denne episoden er et must for alle som er ledere, alle som aspirerer til å bli ledere, alle som har ledere eller alle som innimellom trenger å stoppe opp for å tenke.
- 22: Kjersti Ruud Walaas om ferie, bærekraft og antropologi i reiseliv
Antropolog og studieprogramleder Kjersti Ruud Walaas ved Bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling på Høyskolen Kristiania forteller om sin bakgrunn som antropolog, om reiseliv og feriedestinasjoner og hvorfor vi ikke må slutte å reise på ferie. Om du sitter og planlegger sommerferien i disse dager, er dette en episode du utvilsomt ikke vil gå glipp av.
- 21: Michael Herzfeld om forskningsetikk og antropologi
Professor Mari Rysst har fått æren av å snakke med Professor Michael Herzfeld fra Harvard University om antropologi, forskningsetikk og hvordan de nye personvernforordningene påvirker vår disiplin. Gå ikke glipp av denne utrolig spennende diskusjonen om fremtiden til vårt fag.
- 20: Not another football podcast
Vi har med oss professor Hans Kristian Hognestad fra Universitetet i Sørøst-Norge, og snakker om det viktigste av alle uviktige ting; fotball. I denne episoden kan du blant annet få høre mer om fotball som kulturuttrykk, VM i Qatar, fotball og islamisme, Bergens forhold til Brann og rivaliseringen mellom Bryne og Viking i Rogaland.
- 19: Hiv og hoi og en flaske med klimaendringer
I denne episoden møter vi antropolog Camilla Borrevik fra Universitetet i Bergen som har forsket på klimaendringer og konsekvensene disse har for samfunn i Stillehavet. Camilla forteller om sin doktorgradsavhandling, "We Started Climate Change", samt hvordan hun fikk oppleve det man bare kan kalle ekstremvarianten av deltakende observasjon, da hun plutselig befant seg i begivenhetenes sentrum under klimaforhandlingene i Paris. Det blir også en prat om Bergen, Statsraad Lehmkuhl og en fire måneders ekspedisjon sammen med studenter fra UiB over Stillehavet.
- 18: Personvern, samtykkeskjema og deltakende observasjon
I samtale med Mari Rysst forteller professor Katrine Fangen om sitt feltarbeid blant nynazister på 90-tallet og hvorvidt et slikt feltarbeid ville vært mulig i dag med nye krav til samtykke og personvern. En fascinerende samtale om dagens kår for forskere i møte med nye krav til personvern.
- 17: Forskningsetikk, personvern og implikasjoner for antropologien som disiplin
Mari Rysst og Camilla Hansen fra Forum for etikk i etnografisk forskning (FEEF) snakker om deltakende observasjon og etnografi i møte med GDPR og nye krav til samtykke og personvern, og hvilke implikasjoner dette kan ha for antropologi som disiplin. Er hele vår arbeidsmetode under press, og hva ønsker FEEF å gjøre for å sikre at vi som antropologer fortsatt kan jobbe på vår helt unike måte med deltakende observervasjon?
- 16: I'm ready for my close up, Professor Waage
Vi tar en prat med professor Trond Waage ved Universitetet i Tromsø om visuell antropologi, film som antropologisk verktøy, Kamerun og Den Sentralafrikanske Republikk og prosjektet "Sahel on Sahel".
- 15: Sosialantropologien i utviklingsfeltet
I denne episoden reflekterer Axel Borchgrevink, i samtale med Sissel Egden, over hvordan han som sosialantropolog, gjennom hele sin karriere, har arbeidet med utviklingsrelaterte spørsmål i det globale Sør, både som forsker, men også i perioder ut fra mer anvendt antropologi. Samtalen går inn på eventuelle spenninger og utfordringer som ligger i sosialantropologien, i møtet med utviklingsfeltet. Er det også noe ved sosialantropologiens kjennetegn som representerer en styrke i et felt preget av flerfaglighet? Mot slutten dreier samtalen inn på et større pågående internasjonalt, og flerfaglig forskningsprosjekt på elvers, selvstendige, juridiske rettigheter, der Axel Borchgrevink studerer denne problemstillingen med utgangspunkt i New Zealand.
- 14: Teknologiens antropologi
I denne episoden har vi fått låne Håkon Fyhn og Jens Røyrvik fra NTNU til en samtale om teknologisatsningen i Trondheim og ´´Teknologiens Antropologi´´. Håkon og Jens er til vanlig verter i podcasten Teknologikken hvor de utforsker hvordan vårt teknologiske samfunn kan studeres fra ulike empiriske ståsted.Epioden er spilt inn med Jens Røyrvik og Håkon Fyhn ved sosialantropologisk institutt ved NTNU, og produsert av Synne S. Gjønnes.
- 13: Fire on the island
I denne episoden blir vi bedre kjent med Tom Bratrud sin nye bok «Fire on the Island: Fear, Hope and a Christian Revival in Vanuatu». Boken tar utgangspunkt i en kristen vekkelsesbevegelse ledet av barn i Vanuatu i Melanesia, og handler om hvordan vi kan forstå fremveksten av - og dynamikken i - sosiale bevegelser ut fra deltakeres opplevelse av frykt og håp. Intervjuer er Thorgeir S. Kolshus.
- 12: Kaffe med NAT-redaktørene
I denne episoden møter Kenneth NAT-redaktørene våre Kathinka Frøystad og Tord Larsen til en samtale om NATs aktuelle prosjekter og fremtidsutsikter. De gir oss et innblikk i redaktørrollen, overgangen til Open Access-tilgang, og utfordringene med anglifisering av akademiske artikler.
- 11: Antropolog + gründer = Byantropologene
Hvordan er det å starter egen bedrift som antropolog? Og hvordan brukes sosiokulturelle analyser i byplanlegging? Maiken Riis Eilertsen og Catharina Sletner tar oss med på reisen til den suksessfulle bedriften Byantropologene -fra tidlig idémyldring til aktuelle prosjekter i dag.
- 10: Feltarbeidets mange former
Signe Howell tar oss med inn i en spennende samtale om klassiske feltarbeid og total immersion i forbindelse med at hennes feltarbeidsstipend ble delt ut for siste gang i 2022. Howell utforsker de ulike utfordringene med hjemmeantropologi i forhold til klassiske feltarbeid i en sammenligning av sine egne feltarbeid i Malaysia og Norge.Antro-Podden produseres i regi av Norsk Antropologisk Forening. Denne episoden er produsert og regissert av Kenneth Bo Nielsen, og redigert av Helene Dahl. Fotoet av Signe Howell er tatt av Ståle Skogstad.
- 9: Sorg
Sorg er tabu. I denne episoden av Antro-podden har professor emerita (UiO) Unni Wikan og Elisabeth Fosseli Olsen en diskusjon om døden og sorg. Både hvor forskjellig sorg kan manifestere seg hos individet, og hva det kan gjøre med de rundt oss. Unni leier oss også gjennom en ikonisk antropologisk oppdagelsesreise i hennes karriere, i det som bare kan beskrives som en "master class" i antropologisk kunnskapsdannelse.Antro-Podden produseres i regi av Norsk Antropologisk Forening. Denne episoden er produsert og regissert av Elisabeth Fosseli Olsen, og lydredigert av Magali Courtade.
- 8: Det digitale mennesket
Vi snakker om digitalisering med positive fortegn, men er det noen uintenderte konsekvenser av denne utviklingen? Denne gangen forteller Lene Pettersen, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, om hvordan vi kan produsere teknologi som ivaretar møter mellom mennesker.Antro-Podden produseres i regi av Norsk Antropologisk Forening. Denne episoden er produsert og regissert av Elisabeth Fosseli Olsen, og lydredigert av Magali Courtade.
- 7: Unni Wikan, stemmen mot strømmen
Hva er det som fører en ung kvinne til antropologien? Hvilke valg er det denne unge forskeren foretar seg som former veien hennes videre i akademia? Og hva skjer når hennes stemme går i mot normen blant sine fagfeller? I denne eksklusive episoden forteller Unni historier fra hennes første møte med antropologi, og sin lange erfaring og de unike perspektivene hun har tilegnet seg.Antro-Podden produseres i regi av Norsk Antropologisk Forening. Denne episoden er produsert og regissert av Elisabeth Fosseli Olsen, og lydredigert av Magali Courtade.
- 6: Hvem skal forvalte samfunnets fortellinger?
Hvordan skaper vi fortellinger om andre? Denne gangen har vi med oss professor Britt Kramvig (UiT). Britt deler med oss hvordan hun fant kjærligheten for antropologi. Hun forteller også om hvordan å samhandle med informanter, heller enn å bare skrive om dem.Antro-Podden produseres i regi av Norsk Antropologisk Forening. Denne episoden er produsert og regissert av Elisabeth Fosseli Olsen, og lydredigert av Magali Courtade.
- 5: Hva gjør pandemien med oss?
Kan korona-tiden forstås som en langsom læringsprosess? Hva gjør pandemien med oss som mennesker og som samfunn? I denne episoden snakker UiO professor Thomas Hylland Eriksen om hva som har skjedd med oss siden mars 2020. Han forteller også om antropologisk kunnskapsdannelse.--Antro-Podden produseres i regi av Norsk Antropologisk Forening. Denne episoden er produsert og regissert av Elisabeth Fosseli Olsen, og lydredigert av Magali Courtade.
- 4: Typisk norsk
Hva er typisk norsk? I denne episoden tar Runar Døving et oppgjør med diverse aspekter ved norsk kultur, som for eksempel betydningen av kålrot og fisk ved middagsbordet, grensehandel, og arveoppgjør. Med glimt i øyet gir Runar noe innsikt i hva det er som gjør at vi i Norge ser på oss selv som selvstendige og uavhengige, og påpeker at vi kanskje er mer avhengige av våre sosiale sikkerhetsnett enn det vi tror. Runar forteller også om hvordan det er å gjøre feltarbeid i Norge.Antro-Podden produseres i regi av Norsk Antropologisk Forening. Denne episoden er produsert og regissert av Elisabeth Fosseli Olsen, og lydredigert av Magali Courtade.
- 3: I krig & ledelse
Hvordan er det å gjøre feltarbeid i marinejegerkommandoen? Og hva kan vi lære av de når det gjelder innovasjon og lederskap i arbeidsplassen? I denne episoden foretell Tone Danielsen om sin lange forskning i Forsvaret.Antro-Podden produseres i regi av Norsk Antropologisk Forening. Denne episoden er produsert og regissert av Elisabeth Fosseli Olsen, og lydredigert av Magali Courtade.
- 2: Feltarbeid i stillehavet, mannskulter, og koronakrisen
Hvordan påvirkes et relativt liten øysamfunn av pandemien? Hva kan vi lære av de i forhold til beredskap og samhold? I denne episoden forteller Thorgeir Kolshus om hvordan Vanuatu håndterer krise-situasjoner. I tillegg, forteller Thorgeir om sitt feltarbeid i stillehavet, samt hva han tenker om antropologiens fremtid i Norge.Antro-Podden produseres i regi av Norsk Antropologisk Forening. Denne episoden er produsert og regissert av Elisabeth Fosseli Olsen, og lydredigert av Magali Courtade.
- 1: Korona, hytteforbudet og endring
Hva betyr hytte for nordmenn og hvorfor var hytteforbudet så innmari polariserende? I første episode sitter Elisabeth i hagen til UiO-professor Marianne Lien for å ta en prat om hytteforbudet og endring i lys av koronavirus-pandemien.
En fascinerende prat med antropolog Ashild Mongstad om ledelse og refleksivitet og evnen til à innimellom stoppe opp og tenke. […]
Antropolog og studieprogramleder Kjersti Ruud Walaas ved Bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling på Høyskolen Kristiania forteller om sin bakgrunn som […]
Professor Mari Rysst har fått æren av å snakke med Professor Michael Herzfeld fra Harvard University om antropologi, forskningsetikk og […]
Vi har med oss professor Hans Kristian Hognestad fra Universitetet i Sørøst-Norge, og snakker om det viktigste av alle uviktige […]
En fascinerende prat med antropolog Ashild Mongstad om ledelse og refleksivitet og evnen til à innimellom stoppe opp og tenke. […]
I samtale med Mari Rysst forteller professor Katrine Fangen om sitt feltarbeid blant nynazister på 90-tallet og hvorvidt et slikt […]
Interested in becoming a member of NAF?
Join to the Norwegian Anthropological Association
Do you have something you would like to publish? Contact us at naf@antropologi.org