Vernissage: Innblikk i felt og lansering av Betwixt & Between 2013

Salen på Kulturhistorisk museum var full under åpningen av årets fotoutstilling og boklansering. For fjerde år på rad presenterer studenter fra avgangskullet på Universitetet i Oslo fotografier fra feltarbeidene sine. Utstillingen viser mangfoldet blant masterprosjektene, både tematisk og geografisk. ”Så innmari mye forskjellige og rare feltarbeid den gjengen har gjort!” kommenterte en av de besøkende.

Temaet for årets utstilling, som ble ærbødig åpnet med tale av professor Kjersti Larsen, er “relasjoner i felt”. Fire ferske antropologer presenterte bildene sine og fortalte om interessante, morsomme og tidvis foruroligende erfaringer fra sine respektive feltarbeid. Sara Rismyhr Engelund ble stadig forsøkt frelst av de karismatiske kristne i menigheten hun studerte i Los Angeles. Sandra Iren Barkas hadde en tøff start på feltarbeidet, men etter en særdeles strabasiøs og farlig båttur ble hun hjertelig tatt imot av beboerne på en av øyene (riktignok ikke den hun hadde planlagt å dra til) i Tuvalu. Ståle Wig havnet midt i valgopptøyer i Lesotho, og fortalte forsamlingen hvordan økonomien som er basert på billig arbeidskraft i tekstilindustrien og den politiske uroen i det lille landet har sammenheng med det neoliberalistiske verdensmarkedet. Sistemann ut var Linh Le som beklaget mangelen på kokosnøtter og bastskjørt da hun danset huladans hun hadde lært under feltarbeid på Hawaii.

Betwixt & Between 2013 

Årets utgave av masterstudentenes artikkelsamling Betwixt and Between ble presentert med kledelig beskjedenhet av redaktørduoen Bjørn Hallstein Holte og Eivind Eggen. Førstnevnte følte seg beæret siden Betwixt and Between-tradisjonen som går helt tilbake til 1987 i år faktisk er eldre enn han selv og flere av artikkelforfatterne. Boken, med elleve bidrag fra tre universiteter, er like mangfoldig som fotoutstillingen. Temaene spenner fra alt fra magi og polygami på Bali, antroposofiske gårdbrukere i California sitt forhold til vær, vind og verden, til sosiale kategorier i det postkoloniale Kenya.

Alt i alt ga dagen et godt innblikk i hva nyutdannede sosialantropologer er opptatt av. For de som vil vite mer kan Betwixt and Between anskaffes ved å sende en mail til bb.redaksjonen@gmail.com. Fotoutstillingen henger på Kulturhistorisk museum ut året.

Alle bilder tatt av: Goeun Bae

IMAG1530-1-1.jpgIMAG1525-1.jpg